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_____

DIGEST OF INTRODUCED BILL

Citations Affected:  IC 36-8.

Synopsis:  Fire department residency requirements. Requires a
member of a city, town, or township (unit) fire department to reside
within Indiana and not more than 50 miles from the boundaries of the
unit. Allows a member of a unit's fire department to reside outside
Indiana if: (1) the unit adopts an ordinance or resolution allowing a
member to reside outside Indiana; and (2) the member resides not more
than 50 miles from the unit's boundaries. (Current law requires a
member of a fire department to live within the county where the unit is
located or a contiguous county). Eliminates provisions allowing a unit
to adopt an ordinance or resolution requiring a member of the fire
department to reside within the county where the unit is located, within
the unit, or within a distance from the unit. 

Effective:  July 1, 2019.

Raatz

January 14, 2019, read first time and referred to Committee on Local Government.
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Introduced

First Regular Session of the 121st General Assembly (2019)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2018 Regular and Special Session of the General Assembly.

SENATE BILL No. 509

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning local
government.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 36-8-4-2, AS AMENDED BY P.L.65-2008,
2 SECTION 1, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
3 JULY 1, 2019]: Sec. 2. (a) Except as provided in subsections (c)
4 through (f), members of the police and fire departments must reside
5 in Indiana within:
6 (1) the county in which the city is located; or
7 (2) a county that is contiguous to the county in which the city is
8 located.
9 (b) A member of a city fire department shall reside in Indiana

10 and not more than fifty (50) miles from the boundary of the city
11 where the fire department is located. However, a member of a city
12 fire department may reside outside Indiana, if:
13 (1) the city adopts an ordinance allowing a member to reside
14 outside Indiana; and
15 (2) the member resides not more than fifty (50) miles from the
16 boundary of the city.
17 (b) (c) In a consolidated city, a member of the police department
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1 who was residing outside the county on January 1, 1975, is exempt
2 from subsection (a).
3 (c) (d) A city with a population of less than seven thousand five
4 hundred (7,500) may adopt an ordinance that requires a member of the
5 city's police or fire department to comply with the following:
6 (1) Reside within the county in which the city is located.
7 (2) Have adequate means of transportation into the city.
8 (3) Maintain in the member's residence telephone service with the
9 city.

10 (d) (e) This subsection applies to a city that:
11 (1) has a population of less than seven thousand five hundred
12 (7,500); and
13 (2) adopted an ordinance to establish the requirements described
14 in this subsection before September 1, 1984.
15 A city may require, in addition to the requirements of subsection (c),
16 (d), that a member of the police or fire department reside within the
17 city until the member has served in the department for five (5) years.
18 (e) (f) An ordinance adopted under described in subsection (c) (d)
19 or described in subsection (d)(2) (e)(2) may not require a member of
20 a city's police or fire department to reside within the county in which
21 the city is located if the member resides outside the county on the date
22 the ordinance is adopted.
23 SECTION 2. IC 36-8-4.5-4, AS ADDED BY P.L.65-2008,
24 SECTION 2, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
25 JULY 1, 2019]: Sec. 4. A member of a town police or fire department
26 must reside in Indiana within:
27 (1) the county in which the town is located; or
28 (2) a county that is contiguous to the county in which the town is
29 located.
30 SECTION 3. IC 36-8-4.5-4.5 IS ADDED TO THE INDIANA
31 CODE AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS
32 [EFFECTIVE JULY 1, 2019]: Sec. 4.5. (a) A member of a town fire
33 department shall reside:
34 (1) in Indiana; and
35 (2) not more than fifty (50) miles from the boundary of the
36 town where the fire department is located.
37 (b) Notwithstanding subsection (a), a member of a town fire
38 department may reside outside Indiana, if:
39 (1) the town adopts an ordinance allowing a member to reside
40 outside Indiana; and
41 (2) the member resides not more than (50) miles from the
42 boundary of the town where the fire department is located. 
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1 SECTION 4. IC 36-8-4.5-5, AS ADDED BY P.L.65-2008,
2 SECTION 2, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
3 JULY 1, 2019]: Sec. 5. A town with a population of less than seven
4 thousand five hundred (7,500) may adopt an ordinance that requires a
5 member of the town police or fire department to satisfy all of the
6 following:
7 (1) Reside within:
8 (A) the county in which the town is located; or
9 (B) a distance from the town stated in the ordinance.

10 (2) Have adequate means of transportation into the town.
11 (3) Maintain in the member's residence telephone service with the
12 town.
13 SECTION 5. IC 36-8-4.5-6, AS ADDED BY P.L.65-2008,
14 SECTION 2, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
15 JULY 1, 2019]: Sec. 6. This section applies to a town that:
16 (1) has a population of less than seven thousand five hundred
17 (7,500); and
18 (2) adopted an ordinance to establish the requirements described
19 in this section before September 1, 1984.
20 A town may require, in addition to the requirements of section 5 of this
21 chapter, that a member of the police or fire department reside within
22 the town until the member has served in the department for five (5)
23 years.
24 SECTION 6. IC 36-8-4.5-7, AS ADDED BY P.L.65-2008,
25 SECTION 2, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
26 JULY 1, 2019]: Sec. 7. An ordinance adopted under described in
27 section 5 or 6 of this chapter may not require a member of a town
28 police or fire department to comply with section 5(1) of this chapter if
29 the member resides:
30 (1) outside the county; or
31 (2) a distance outside the town greater than stated in the
32 ordinance.
33 on the date the ordinance is adopted.
34 SECTION 7. IC 36-8-13.5-4, AS ADDED BY P.L.65-2008,
35 SECTION 4, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
36 JULY 1, 2019]: Sec. 4. (a) A member of a township fire department
37 must shall reside:
38 (1) in Indiana; and within:
39 (2) not more than fifty (50) miles from the boundary of the
40 township where the fire department is located.
41 (1) the county in which the township is located; or
42 (2) a county that is contiguous to the county in which the
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1 township is located.
2 (b) Notwithstanding subsection (a), a member may reside
3 outside Indiana, if:
4 (1) the township adopts a resolution allowing a member to
5 reside outside Indiana; and
6 (2) the member resides not more than fifty (50) miles from the
7 boundary of the township where the fire department is
8 located.
9 SECTION 8. IC 36-8-13.5-5 IS REPEALED [EFFECTIVE JULY

10 1, 2019]. Sec. 5. A township with a population of less than seven
11 thousand five hundred (7,500) may adopt a resolution that requires a
12 member of the township fire department to satisfy all of the following:
13 (1) Reside within:
14 (A) the county in which the township is located; or
15 (B) a distance from the township stated in the resolution.
16 (2) Have adequate means of transportation into the township.
17 (3) Maintain in the member's residence telephone service with the
18 township.
19 SECTION 9. IC 36-8-13.5-6 IS REPEALED [EFFECTIVE JULY
20 1, 2019]. Sec. 6. This section applies to a township that:
21 (1) has a population of less than seven thousand five hundred
22 (7,500); and
23 (2) adopted a resolution to establish the requirements described
24 in this section before September 1, 1984.
25 A township may require, in addition to the requirements of section 5 of
26 this chapter, that a member of the township fire department reside
27 within the township until the member has served in the department for
28 five (5) years.
29 SECTION 10. IC 36-8-13.5-7 IS REPEALED [EFFECTIVE JULY
30 1, 2019]. Sec. 7. A resolution adopted under section 5 or 6 of this
31 chapter may not require a member of a township fire department to
32 comply with section 5(1) of this chapter if the member resides
33 (1) outside the county; or
34 (2) a distance outside the township greater than stated in the
35 resolution;
36 on the date the resolution is adopted.
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