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DIGEST OF SB 3 (Updated January 22, 2020 1:33 pm - DI 104)

Citations Affected:  IC 16-21; IC 25-1.

Synopsis:  Health care provider billing. Prohibits billing a patient who
receives emergency services: (1) from an out of network provider; and
(2) at specified facilities that are in network; for amounts that exceed
the cost paid by the patient's insurance plus any deductibles,
copayments, and coinsurance amounts. Requires certain health care
providers to provide, upon request from the patient, a good faith
estimate to the patient for the cost of care at least five business days
before a health care service or procedure is provided. Sets forth
requirements of the good faith estimate. Requires the patient to
acknowledge in writing receipt of the estimate and indicate whether to
proceed with the service or procedure.  

Effective:  July 1, 2020.

Charbonneau, Garten, Ford Jon,
Melton, Stoops

January 6, 2020, read first time and referred to Committee on Health and Provider
Services.

January 23, 2020, amended, reported favorably — Do Pass.
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January 24, 2020

Second Regular Session of the 121st General Assembly (2020)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2019 Regular Session of the General Assembly.

SENATE BILL No. 3

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
health.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 16-21-2-17 IS ADDED TO THE INDIANA CODE
2 AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY
3 1, 2020]: Sec. 17. (a) As used in this section, "emergency services"
4 means services that are:
5 (1) furnished by a provider qualified to furnish emergency
6 services; and
7 (2) needed to evaluate or stabilize an emergency medical
8 condition.
9 (b) A patient who receives emergency services from an out of

10 network provider at a hospital, an ambulatory outpatient surgical
11 center, or a birthing center that is an in network provider of the
12 patient's health plan described in subdivision (1)(A) through (1)(C)
13 may not be billed at a rate that exceeds:
14 (1) an in network payment made under:
15 (A) a policy of accident and sickness insurance (as defined
16 in IC 27-8-5-1);
17 (B) an individual contract (as defined in IC 27-13-1-21); or
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1 (C) a group contract (as defined in IC 27-13-1-16);
2 for covered services rendered at the hospital or ambulatory
3 outpatient surgical center to the patient; and
4 (2) any copayment, deductible, or coinsurance amounts
5 applicable under the policy or contract.
6 (c) This subsection does not apply to the provision of emergency
7 services. A hospital, an ambulatory outpatient surgical center, or
8 a birthing center shall, at the request of a patient or the patient's
9 guardian or health care representative, provide a good faith

10 estimate of the cost of care, including the patient's share of the cost,
11 at least five (5) business days before the services or procedure are
12 to be provided. The estimate must include whether the cost
13 included in the estimate is an in network rate or an out of network
14 rate, and the cost of any:
15 (1) expected facility, professional, and imaging services; and
16 (2) drugs or medical devices associated with the service or
17 procedure.
18 If the estimate includes costs for an out of network provider
19 providing the service or procedure, the estimate may include a
20 range for the cost of the service or procedure.
21 (d) If the service or procedure is scheduled within five (5)
22 business days of a request for an estimate under subsection (c), the
23 hospital, ambulatory outpatient surgical center, or birthing center
24 shall make a good faith effort to provide an estimate of the cost of
25 care, including the patient's share of the cost.
26 (e) Upon receipt of the good faith estimate under this section,
27 the patient, patient's representative, or health care representative
28 shall acknowledge in writing receipt of the estimate and indicate
29 whether to proceed with the service or procedure.
30 SECTION 2. IC 25-1-9-23 IS ADDED TO THE INDIANA CODE
31 AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY
32 1, 2020]: Sec. 23. (a) This section applies to a practitioner that is
33 providing services to a patient:
34 (1) for whom the practitioner is not in the patient's health
35 plan network; and
36 (2) at a facility that is in the network of the patient's health
37 plan.
38 (b) As used in this section, "health plan" means:
39 (1) a policy of accident and sickness insurance (as defined in
40 IC 27-8-5-1);
41 (2) an individual contract (as defined in IC 27-13-1-21); or
42 (3) a group contract (as defined in IC 27-13-1-16);
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1 (c) A practitioner shall, at the request of a patient or the
2 patient's guardian or health care representative, provide a good
3 faith estimate of the cost of care, including the patient's share of
4 the cost, at least five (5) business days before the services or
5 procedure are to be provided. The estimate must include the cost
6 of any:
7 (1) expected facility, professional, and imaging services; and
8 (2) drugs or medical devices associated with the service or
9 procedure.

10 (d) When the estimate under this section is for a service or
11 procedure that will be provided in a hospital, an ambulatory
12 outpatient surgical center, or a birthing center, the hospital,
13 ambulatory outpatient surgical center, or birthing center is
14 responsible for providing the complete good faith estimate to the
15 patient, patient's guardian, or health care representative under
16 IC 16-21-2-17.
17 (e) If the service or procedure is scheduled within five (5)
18 business days of a request for an estimate under subsection (c), the
19 practitioner shall make a good faith effort to provide an estimate
20 of the cost of care, including the patient's share of the cost.
21 (f) Upon receipt of the good faith estimate under this section, the
22 patient, patient's representative, or health care representative shall
23 acknowledge in writing receipt of the estimate and indicate
24 whether to proceed with the service or procedure.

SB 3—LS 6979/DI 104



4

COMMITTEE REPORT

Madam President: The Senate Committee on Health and Provider
Services, to which was referred Senate Bill No. 3, has had the same
under consideration and begs leave to report the same back to the
Senate with the recommendation that said bill be AMENDED as
follows:

Page 1, line 3, after "(a)" insert "As used in this section,
"emergency services" means services that are:

(1) furnished by a provider qualified to furnish emergency
services; and
(2) needed to evaluate or stabilize an emergency medical
condition.

(b)".
Page 1, line 3, after "receives" insert "emergency".
Page 1, line 17, delete "(b)" and insert "(c) This subsection does

not apply to the provision of emergency services.".
Page 2, line 4, after "(5)" insert "business".
Page 2, line 5, after "include" insert "whether the cost included in

the estimate is an in network rate or an out of network rate, and".
Page 2, between lines 8 and 9, begin a new line blocked left and

insert:
"If the estimate includes costs for an out of network provider
providing the service or procedure, the estimate may include a
range for the cost of the service or procedure.

(d) If the service or procedure is scheduled within five (5)
business days of a request for an estimate under subsection (c), the
hospital, ambulatory outpatient surgical center, or birthing center
shall make a good faith effort to provide an estimate of the cost of
care, including the patient's share of the cost.

(e) Upon receipt of the good faith estimate under this section,
the patient, patient's representative, or health care representative
shall acknowledge in writing receipt of the estimate and indicate
whether to proceed with the service or procedure.".

Page 2, delete lines 22 through 27.
Page 2, line 28, delete "(d)" and insert "(c)".
Page 2, line 31, after "(5)" insert "business".
Page 2, after line 35, begin a new paragraph and insert:
"(d) When the estimate under this section is for a service or

procedure that will be provided in a hospital, an ambulatory
outpatient surgical center, or a birthing center, the hospital,
ambulatory outpatient surgical center, or birthing center is
responsible for providing the complete good faith estimate to the
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patient, patient's guardian, or health care representative under
IC 16-21-2-17.

(e) If the service or procedure is scheduled within five (5)
business days of a request for an estimate under subsection (c), the
practitioner shall make a good faith effort to provide an estimate
of the cost of care, including the patient's share of the cost.

(f) Upon receipt of the good faith estimate under this section, the
patient, patient's representative, or health care representative shall
acknowledge in writing receipt of the estimate and indicate
whether to proceed with the service or procedure.".

and when so amended that said bill do pass.

(Reference is to SB 3 as introduced.)

CHARBONNEAU, Chairperson

Committee Vote: Yeas 10, Nays 0.
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