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HOUSE BILL No. 1004
_____

DIGEST OF HB 1004 (Updated January 22, 2020 10:53 am - DI 55)

Citations Affected:  IC 16-21; IC 25-1.

Synopsis:  Balance billing for medical care. Provides that a facility that
is an in network provider or a practitioner who provides health care
services in the in network facility may not charge more for the health
care services provided to a covered individual than allowed according
to the rate or amount of compensation established by the network plan
unless: (1) at least five days before the health care services are
scheduled to be provided, the covered individual is provided a
statement that: (A) informs the covered individual that the facility or
practitioner intends to charge more than allowed under the network
plan; and (B) sets forth an estimate of the charge; and (2) the covered
individual signs the statement, signifying the covered individual's
consent to the charge. Provides that an in network practitioner who
provides health care services to a covered individual (regardless of
where the health care services are provided) may not charge more for
the health care services than allowed according to the rate or amount
of compensation established by the network plan unless: (1) at least
five days before the health care services are scheduled to be provided,
the covered individual is provided a statement that: (A) informs the
covered individual that the practitioner intends to charge more than
allowed under the network plan; and (B) sets forth an estimate of the
charge; and (2) the covered individual signs the statement, signifying
the covered individual's consent to the charge.

Effective:  July 1, 2020.

Smaltz

January 6, 2020, read first time and referred to Committee on Insurance.
January 23, 2020, amended, reported — Do Pass.
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January 24, 2020

Second Regular Session of the 121st General Assembly (2020)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2019 Regular Session of the General Assembly.

HOUSE BILL No. 1004

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
health.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 16-21-2-17 IS ADDED TO THE INDIANA CODE
2 AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY
3 1, 2020]: Sec. 17. (a) As used in this section, "covered individual"
4 means an individual who is entitled to be provided health care
5 services at a cost established according to a network plan.
6 (b) As used in this section, "facility" means an institution in
7 which health care services are provided to individuals. The term
8 includes:
9 (1) hospitals and other licensed ambulatory surgical centers;

10 and
11 (2) ambulatory outpatient surgical centers.
12 (c) As used in this section, "in network provider" means a
13 provider that is required under a network plan to provide health
14 care services to covered individuals at not more than a
15 preestablished rate or amount of compensation.
16 (d) As used in this section, "network plan" means a plan under
17 which providers are required by contract to provide health care
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1 services to covered individuals at not more than a preestablished
2 rate or amount of compensation.
3 (e) As used in this section, "practitioner" means the following:
4 (1) An individual licensed under IC 25 who provides
5 professional health care services to individuals in a facility.
6 (2) An organization:
7 (A) that consists of practitioners described in subdivision
8 (1); and
9 (B) through which practitioners described in subdivision

10 (1) provide health care services.
11 (3) An entity that:
12 (A) is not a facility; and
13 (B) employs practitioners described in subdivision (1) to
14 provide health care services.
15 (f) As used in this section, "provider" means:
16 (1) a facility; or
17 (2) a practitioner.
18 (g) Except as provided in subsection (h), when a covered
19 individual receives health care services in a facility that is an in
20 network provider, neither:
21 (1) the facility; nor
22 (2) a practitioner who provides health care services in the
23 facility;
24 may charge more for the health care services provided to the
25 covered individual than allowed according to the rate or amount
26 of compensation established by the network plan.
27 (h) A facility that is an in network provider or a practitioner
28 who provides health care services in the facility may charge more
29 for the health care services provided to the covered individual than
30 allowed according to the rate or amount of compensation
31 established by the network plan if all of the following conditions
32 are met:
33 (1) At least five (5) days before the health care services are
34 scheduled to be provided to the covered individual, the facility
35 or practitioner provides to the covered individual, on a form
36 separate from any other form provided to the covered
37 individual by the facility or practitioner, a statement in
38 conspicuous type at least as large as fourteen (14) point type
39 that meets the following requirements:
40 (A) Includes a notice reading substantially as follows:
41 "[Name of facility or practitioner] intends to charge you
42 more for [name or description of health care services] than
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1 allowed according to the rate or amount of compensation
2 established by the network plan applying to your coverage.
3 [Name of facility or practitioner] is not entitled to charge
4 this much for [name or description of health care services]
5 unless you give your written consent to the charge.".
6 (B) Sets forth the facility's or practitioner's good faith
7 estimate of the amount that the facility or practitioner
8 intends to charge for the health care services provided to
9 the covered individual.

10 (C) Includes a notice reading substantially as follows
11 concerning the good faith estimate set forth under clause
12 (B): "The estimate of our intended charge for [name or
13 description of health care services] set forth in this
14 statement is provided in good faith and is our best estimate
15 of the amount we will charge.".
16 (2) The covered individual signs the statement provided under
17 subdivision (1), signifying the covered individual's consent to
18 the charge for the health care services being greater than
19 allowed according to the rate or amount of compensation
20 established by the network plan.
21 (i) If the charge of a facility or practitioner for health care
22 services provided to a covered individual exceeds the estimate
23 provided to the covered individual under subsection (h)(1)(B), the
24 facility or practitioner shall explain in a writing provided to the
25 covered individual why the charge exceeds the estimate.
26 SECTION 2. IC 25-1-9-23 IS ADDED TO THE INDIANA CODE
27 AS A NEW SECTION TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE JULY
28 1, 2020]: Sec. 23. (a) As used in this section, "covered individual"
29 means an individual who is entitled to be provided health care
30 services at a cost established according to a network plan.
31 (b) As used in this section, "in network practitioner" means a
32 practitioner who is required under a network plan to provide
33 health care services to covered individuals at not more than a
34 preestablished rate or amount of compensation.
35 (c) As used in this section, "network plan" means a plan under
36 which facilities and practitioners are required by contract to
37 provide health care services to covered individuals at not more
38 than a preestablished rate or amount of compensation.
39 (d) As used in this section, "practitioner" means the following:
40 (1) An individual licensed under IC 25 who provides
41 professional health care services to individuals in a facility.
42 (2) An organization:
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1 (A) that consists of practitioners described in subdivision
2 (1); and
3 (B) through which practitioners described in subdivision
4 (1) provide health care services.
5 (3) An entity that:
6 (A) is not a facility; and
7 (B) employs practitioners described in subdivision (1) to
8 provide health care services.
9 (e) Except as provided in subsection (f), an in network

10 practitioner who provides health care services to a covered
11 individual may not charge more for the health care services than
12 allowed according to the rate or amount of compensation
13 established by the network plan.
14 (f) An in network practitioner who provides health care services
15 to a covered individual may charge more for the health care
16 services than allowed according to the rate or amount of
17 compensation established by the network plan if all of the following
18 conditions are met:
19 (1) At least five (5) days before the health care services are
20 scheduled to be provided to the covered individual, the
21 practitioner provides to the covered individual, on a form
22 separate from any other form provided to the covered
23 individual by the practitioner, a statement in conspicuous type
24 at least as large as fourteen (14) point type that meets the
25 following requirements:
26 (A) Includes a notice reading substantially as follows:
27 "[Name of practitioner] intends to charge you more for
28 [name or description of health care services] than allowed
29 according to the rate or amount of compensation
30 established by the network plan applying to your coverage.
31 [Name of practitioner] is not entitled to charge this much
32 for [name or description of health care services] unless you
33 give your written consent to the charge.".
34 (B) Sets forth the practitioner's good faith estimate of the
35 amount that the practitioner intends to charge for the
36 health care services provided to the covered individual.
37 (C) Includes a notice reading substantially as follows
38 concerning the good faith estimate set forth under clause
39 (B): "The estimate of our intended charge for [name or
40 description of health care services] set forth in this
41 statement is provided in good faith and is our best estimate
42 of the amount we will charge. If our actual charge for
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1 [name or description of health care services] exceeds our
2 estimate, we will explain to you why the charge exceeds the
3 estimate.".
4 (2) The covered individual signs the statement provided under
5 subdivision (1), signifying the covered individual's consent to
6 the charge for the health care services being greater than
7 allowed according to the rate or amount of compensation
8 established by the network plan.
9 (g) If the charge of a practitioner for health care services

10 provided to a covered individual exceeds the estimate provided to
11 the covered individual under subsection (f)(1)(B), the facility or
12 practitioner shall explain in a writing provided to the covered
13 individual why the charge exceeds the estimate.
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COMMITTEE REPORT

Mr. Speaker: Your Committee on Insurance, to which was referred
House Bill 1004, has had the same under consideration and begs leave
to report the same back to the House with the recommendation that said
bill be amended as follows:

Delete everything after the enacting clause and insert the following:

(SEE TEXT OF BILL)

and when so amended that said bill do pass.

(Reference is to HB 1004 as introduced.)

CARBAUGH

Committee Vote: yeas 12, nays 0.
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